De 3 viktiga frågorna när du ska investera i en ny kompressor.
1. Storlek på kompressor för din verksamhet?
En av de största utmaningarna är att korrekt dimensionera din nya luftkompressor. Liksom med allt annat är nya kompressorer på marknaden mer effektiva och använder bättre teknik, därför måste du förstå tillämpningen och användningen för att dimensionera maskinen korrekt. Att välja fel luftkompressor för din anläggning kan leda till produktionsproblem och/eller ökade kostnader på grund av slösad energi.
Hur mycket tryck behöver jag?
Att förstå flödes- och tryckkraven för din anläggning är avgörande när du väljer en luftkompressor. Tryck och flöde är två mycket vanliga termer som används vid diskussion om komprimerade luftsystem. Trycket kan mätas i (psi) eller bar (metriskt mått på tryck). För att förenkla det kan trycket ses som den kraft som behövs för att utföra en viss mängd arbete vid en given tidpunkt. En enkel illustration av tryck och hur det fungerar är att föreställa sig att flytta en träkloss över ett bord.
Har man ett för lågt tryck (ex 5bar) kommer inget att hända och klossen ligger kvar på samma ställe. Har du rätt tryck (ex 7bar) flyttas klossen framåt.
Vilket är rätt luftflöde för min kompressor?
Flöde, även kallat fritt luftutbyte (FAD), kan mätas i kubikfot per minut (cfm), liter per sekund (l/s) eller kubikmeter per timme (m3/h) beroende på din geografiska plats. I enklare termer är flöde kompressorens förmåga att fortsätta utföra en uppgift inom en acceptabel tidsram.
Mängden flöde som krävs bestäms av den tid som krävs för att slutföra en given uppgift. Låt oss ta träblocksexemplet för att förklara detta ytterligare. Att flytta en träkloss en viss sträcka varje timme kommer att kräva mindre flöde och kan uppnås med en mindre kompressor och en lagringsbehållare. Kompressorn kommer att cykla av och på och fylla på lagringsbehållaren inför nästa gång träblocket behöver flyttas. Men om träblocket måste flyttas konstant inom en given tidsram kommer ett större luftflöde (eller CFM) med kontinuerligt flöde att behövas, vilket kräver en större kompressor. Om flödet är otillräckligt kommer processen att kräva frekventa pauser medan kompressorn bygger upp tryck i reservtanken, vilket indikerar att kompressorn kan vara underskattad.
Sammanfattningsvis är tryck (PSI/BAR) bestämt av den uppgift du utför, medan flöde (CFM) kräver förståelse för hur ofta uppgiften måste utföras eller hur många uppgifter du utför samtidigt. Det är viktigt att förstå att en för liten kompressor kommer att leda till tryckfall och oförmåga att slutföra en uppgift, medan en för stor enhet kan leda till framtida mekaniska
problem och eventuell kompressorhaveri. Om du är osäker på hur du ska dimensionera din nya kompressor för befintlig eller ny användning, kontakta alltid en expert inom området för en översyn.
2. Vilken typ av kompressor passar din verksamhet bäst?
När du väljer en luftkompressor måste du överväga maskinstorlek och typ – kolv eller roterande skruv, beroende på användningsområdet.
Här är några viktiga punkter att tänka på.
Tillämpningskrav: Vad behöver du kompressorn för?
Luftflödesanvändning: Hur mycket luft behöver du?
Tryckbehov: Vilket tryck krävs?
Luftkvalitet och torkar/filter: Vilken renhetsnivå behövs?
Användningstid under dagen: Hur länge används kompressorn dagligen?
Varierande luftflödesbehov: Är luftbehovet konstant eller varierar det?
Framtida expansionsplaner: Förväntar du dig ökad användning i framtiden?
Kolvkompressorer:
Ekonomiska och enkla att underhålla.
Bra för intermittent användning.
Begränsad drifttid (ca 50-60% av arbetscykeln).
Kan vara högljudda och generera nedströmsolja.
Skruvkompressorer:
Passar för konstant tryckluftstillförsel.
Kan hantera 100% arbetscykel.
Mer alternativ, som VSD (variabelt varvtal) och tankmontering.
Mindre underhåll och mer energieffektiva.
VSD-luftkompressorer:
Högre investeringskostnad men mycket effektiva.
Anpassar sig till varierande luftbehov, sparar upp till 60% energi.
Levereras med övervakningsverktyg för optimal prestanda.
Fast varvtal:
Kör med konstant hastighet under dagen.
Ger konstant lufttryck och är bättre än kolvkompressorer för 100% luftflöde.
Du kan alltid kontakta oss för att få hjälp och kostnadsfri offert.
3. Oljesmord eller oljefri kompressor för din verksamhet?
Valet mellan oljeinsprutad och oljefri kompressor beror på din bransch och tillämpning.
Oljeinsprutade kompressorer används oftast inom tillverkning, medan oljefria kompressorer passar känsliga områden som livsmedelsproduktion och kemiska/medicinska tillämpningar.
Oljeinsprutade kompressorer använder olja för smörjning och kylning, vilket kan leda till små oljeföroreningar i luften. Detta påverkar sällan prestandan, och filtren kan rena luften till hög renhetsklass. Å andra sidan kräver oljefria kompressorer andra kylmetoder och kan vara dyrare med högre underhållskostnader.
Luftrenhetsklasser, särskilt ISO-klass 0, är viktiga. Klass 0 garanterar 100% oljefri luft och är det säkraste valet för känsliga tillämpningar. "Tekniskt oljefri" (ISO klass 1) har en liten oljekoncentration och är mindre ren än klass 0.
När du väljer en luftkompressor, överväg områdets känslighet och vilken renhetsklass som krävs. Både skruvkompressorer och kolvkompressorer finns i olika modeller.
Kontakta gärna vårt team för mer information.
Hur jobbar vi på Svea Tryckluft?
1. Kontakt
Ring oss eller använd formuläret nedan.
Berätta lite kort om vad du behöver hjälp med.
Använder ni formuläret kontaktar vi er inom 24 timmar, men oftast tidigare än så!
2. Kostnadsfri offert
När vi kommit i kontakt med varandra så bokar vi först in ett möte, antingen på plats hos er eller digitalt för att ge er en exakt offert.
Vanligtvis så har ni offerten hos er inom 48 timmar!
3. Samarbete
Jämför förslagen i lugn & ro, välj det förslag som passar er bäst.
Därefter bokar vi in ett datum efter era önskemål för själva utförandet.
Vi finns med er genom hela resan!
Vi erbjuder även serviceavtal med jour för dom flesta typer av tryckluftsanläggningar!